Антиномія "чоловік-жінка" в особистісній перспективі становлення індивідуальної релігійності православного віруючого

Автор(и)

  • Ганна Кулагіна-Стадніченко

DOI:

https://doi.org/10.32420/2018.85.693

Ключові слова:

антиномічність феномену «чоловік-жінка», статева ідентичність, гендерна ідентичність, «несиметрична взаємність», гендерні ролі православного віруючого

Анотація

У статті досліджується антиномічність феномену «чоловікжінка» з точки зору богослов’я та світської науки. Автор вивчає особливості його функціонування на рівні індивідуальної релігійності православного віруючого та в українському контексті. Звертається увага на кілька викликів, що завжди поставали наріжним каменем зіткнення альтернативних думок при вирішенні антиномії «чоловік-жінка». Зазначено важливість останньої для православного віруючого з огляду на віднаходження сенсу життя, його обумовленість усвідомленням індивідуального фіналу особи. Показано, що категорія взаємності залишається універсальною для феноменологічного розуміння сенсу статі. Однак, на відміну від світського підходу, апологети християнства воліють казати про формування статевої ідентичності, а не відшуковувати відмінності між статями. Натомість науковий підхід чітко розрізняє статеву та ґендерну ідентичності. Досліджено, що на розподіл гендерних ролей значно впливають культурна та релігійна традиції. Щодо впливу православ’я на вирішення антиномії «чоловік - жінка» при становленні індивідуальної релігійності віруючого в Україні, то тут авторка визначає певні особливості цього.

Завантаження

Опубліковано

20.03.2018

Номер

Розділ

Статті

Як цитувати

“Антиномія ‘чоловік-жінка’ в особистісній перспективі становлення індивідуальної релігійності православного віруючого” (2018) Українське Релігієзнавство, (85), pp. 16–23. doi:10.32420/2018.85.693.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають