Діалог та "культура зустрічі" як шлях до миру в сучасному світі: у світлі вчення Папи Франциска

Автор(и)

  • Dariusz Tulowiecki

DOI:

https://doi.org/10.32420/2015.74-75.565

Анотація

В статті Даріуша Туловецьки «Діалог та «культура зустрічі» як шлях до миру у сучасному світі (у світлі вчення Папи Римського Франциска)» мовиться про те, як єпископ Риму Хорхе Маріо Бергольо продовжує і розвиває свою ідею «культури діалогу і зустрічі». З метою сприяння діалогу, він бачить свою місію і постійні зобов’язання, покладені на нього. Він сприяє створенню клімату – своєрідної «музики» діалогу, який ґрунтується на емоціях, повазі, інтуїції, відсутності страху та довірі. Діалог полягає в тому, щоб в кожному бачити партнера, завжди вітає взаємний обмін, а відтак призводить до поліпшення життя, відновлення поваги до життя і прав кожної людини, дарує світу більш
людське обличчя. «Культура зустрічі» володіє силою соціальної інтеграції: виключає явища маргіналізації, людину ставить метою, а не засобом дії, адже роль людини не може бути зведена до ролі людського суб’єкта, який є інструментом для отримання прибутку або влади. «Культура зустрічі» включає її в суспільний процес, який створюється людьми для їхнього блага. Так інтегроване суспільство, що нагадує про принципи «культури діалогу», постійно відновлюється і невпинно будує світ.

До цього будівництва світу покликані всі люди: віряни й атеїсти, всі люди доброї волі. Так само і лідери держав, які намагаються вирватися з хибного кола насильства і «культури конфлікту» як економічного, так і політичного, вони покликані до великої роботи та відповідальності. Ґрунтуючись на нинішньому вченні Папи Франциска, можна зробити висновок, що ключ до миру в усьому світі, а також між релігіями – це діалог, розроблений в рамках «культури зустрічі».

Завантаження

Опубліковано

08.09.2015

Як цитувати

“Діалог та ‘культура зустрічі’ як шлях до миру в сучасному світі: у світлі вчення Папи Франциска” (2015) Українське Релігієзнавство, (74-75), pp. 90–119. doi:10.32420/2015.74-75.565.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>